**Mokřadní střechy: Udržitelné hospodaření s vodou a přírodní řešení pro moderní stavby**

V nedávném podcastu Michal Šperling, odborník na kořenové čistírny a zakladatel SDRUŽENÍ Kořenovky.cz, podrobně popisuje nejen fungování kořenových čistíren, ale také koncept mokřadních střech. Tyto střechy, stejně jako kořenové čističky, využívají přírodní procesy k čištění a hospodaření s vodou. Mokřadní střecha dokáže přirozeně zadržet dešťovou vodu, která se následně filtruje přes rostliny, což pomáhá snížit odtok vody a přispívá k ochraně životního prostředí.

Mokřadní střechy jsou zajímavým řešením, které nejenže esteticky vylepšují stavbu, ale zároveň podporují biodiverzitu, zadržují vodu a snižují tepelný efekt budov. V praxi to znamená, že mokřadní střechy přispívají k ochlazování budovy a jejích okolí v letních měsících a snižují potřebu zavlažování.

Šperling v podcastu také zmínil, jak lze tyto systémy kombinovat s dalšími ekologickými technologiemi, jako je recyklace šedé vody. Díky těmto přístupům je možné významně snížit spotřebu pitné vody v domácnostech a podnikatelských objektech.

Mokřadní střechy, spolu s kořenovými čistírnami, představují moderní a udržitelné způsoby čištění odpadních vod a hospodaření s dešťovou vodou, které se stále více uplatňují v městské i venkovské zástavbě.

CELÝ PODCAST K POSLECHU ZDE.

Více informací o mokřadních střechách: https://www.korenova-cisticka.cz/mokradni-strechy-a-zahony/mokradni-zahony-a-strechy

Publikováno:

11.10.2024

Chcete také tvořit s vodou?

Napište nám, co byste rádi realizovali a třeba i termín, kdy byste se chtěli o svých představách bavit. Budeme vás kontaktovat.

Vaše poptávka byla odeslána. Děkujeme!
Něco se nepovedlo. Zkuste to znovu :)