Kořenová čistírna odpadních vod v zimě: Spolehlivě vyčistí vodu i v mrazech

V hlavní roli mikroorganismy

Mikroorganismy žijící na kořenech rostlin a na povrchu štěrku se starají o přirozené čištění vody v přírodě už od nepaměti. Tento princip si vzaly za vzor moderní kořenové čistírny odpadních vod, které se hodí pro rodinné domy, chalupy i menší obce. A fungují spolehlivě také v zimním období.

Mnozí se mylně domnívají, že kořenové čistírny v zimních měsících nefungují tak efektivně. To je ale omyl. Čištění probíhá i ve chvíli, kdy rtuť teploměru klesá pod nulu. „Bakteriální procesy vydávají teplo, což znamená, že ani za třeskutých mrazů, které na Vysočině často míváme, nepřestává probíhat recirkulace v kořenovém filtru. Může se sice stát, že klesne-li rtuť teploměru pod nulu, vznikne ledová krusta. Pod ní však procesy stále probíhají, takže se nemůže stát, že by kořenový filtr zamrznul,“ vysvětluje Zuzana, majitelka kořenové čistírny na Vysočině, která funguje už několik let. Ačkoliv je tedy momentálně biologický filtr ukrytý pod bílou vrstvou sněhu, v kořenovém poli probíhají nadále procesy, jež umožňují čistit odpadní vodu z rekreačního objektu.

Kořenová čistička v zimě – zkušenosti

Klímovi si pořídili kořenovou čistírnu u své chalupy, aby vyprodukovanou odpadní vodou neznečišťovali místní potok, do něhož přečištěná voda putuje. Odpadní voda z rekreačního objektu nejprve teče z chalupy potrubím do čtyřkomorového septiku o objemu 4 kubíky. V septiku probíhá mechanické předčištění. Prostupy mezi komorami jsou speciálně upravené tak, aby byla doba zdržení až desetkrát delší oproti klasickému septiku. Vzniklý kal stačí jednou ročně vyvézt a je možné jej i kompostovat. To je velká výhoda v zimě, kdy zahrada může být pokryta sněhem a přístup k septiku obtížný. Kal tak bez problému počká na vyvezení až do teplejších měsíců.

Jak fungují kořenové čističky odpadních vod v zimě?

Chalupa rodiny Klímových je obvykle obývána čtyřmi obyvateli, ale nezřídka sem přijíždí až 12 lidí současně. Právě nárazový provoz byl dalším z důvodů, proč se majitelé rozhodli čistit odpadní vodu prostřednictvím kořenové čistírny, která čistí stejně dobře i v případě přerušovaného využití a nevadí jí ani výkyvy v zatížení. „K tomuto typu provozu je kořenová čistírna vhodnější než klasická mechanicko-biologická čistírna, která když objekt není dlouho využíván, nepracuje, jak má. Proto jsme se rozhodli pro tuto variantu,“ vysvětluje Zuzana. „Velikost kořenového filtru naší čistírny odpovídá 2 m 2 na ekvivalentního obyvatele, mocnost filtru je zhruba 1 metr,“ doplňuje.


Video: Nárazový provoz v zimě.

Voda v pulzní šachtě nezamrzá

Jelikož na zahradě není ideální gravitační spád, voda ze septiku nejprve putuje do přečerpávací šachty. Odtud je čerpána do pulzní šachty, která funguje jako srdce celého systému. Pulzátor v dávkách posílá vodu na kořenový filtr, kde se o dočištění postarají mikroorganismy. Majitelka chalupy ukazuje, že díky pulznímu systému a neustálému proudění voda v pulzní šachtě ani v zimě nezamrzá. Mísí se zde předčištěná voda z anaerobního separátoru s vyčištěnou vodou z kořenového filtru. „Vyčištěná voda je už skoro k nerozeznání od dešťové,“ říká Zuzana a nalévá vodu do sklenice. Je čirá a bez zápachu. Klímovi tak mohou užívat chalupu bez obav i v zimě.


Video: Fungování kořenovky v zimě.

Kořenová čistírna je ekologické a efektivní řešení pro čištění odpadních vod. I v zimě funguje bezchybně a zajišťuje čistou vodu bez ohledu na mráz. Pokud hledáte nenáročný a šetrný způsob čištění odpadní vody pro vaši domácnost, KČOV je skvělou volbou.

Publikováno:

25.3.2024

Chcete také tvořit s vodou?

Napište nám, co byste rádi realizovali a třeba i termín, kdy byste se chtěli o svých představách bavit. Budeme vás kontaktovat.

Vaše poptávka byla odeslána. Děkujeme!
Něco se nepovedlo. Zkuste to znovu :)